PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Не изхвърляйте портокаловите кори в коша

Корите на повечето цитрусови плодове притежават някои невероятни хранителни свойства, които не бива да се пропиляват като ги изхвърляме в коша. Това в голяма степен се отнася и за корите на най-разпространения цитрусов плод – портокала. Ако искате да използвате портокалови кори, трябва да си купите органично отгледани плодове, особено ако мислите да ги ядете или да ги прилагате върху тялото.

Ако нямате достъп до органични портокали, можете да почистите корите със следната смес – 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица бял оцет и 1 чаша вода. Това ще премахне почти всички пестициди, които са останали по външната кора.

Ползите от портокаловите кори идват най-вече от етеричните масла, произвеждани от тях, които имат анти-микробни и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло от портокалови кори съдържа лимонен, който обезврежда стомашните киселини и поддържа нормалните функции на червата. Освен това насърчава и нормалната функция на черния дроб.

Представяме ви някои невероятни ползи за здравето, които носят портокаловите кори:

Понижават нивата на холестерол – почти всички органични съединения, които съдействат за понижаване нивата на холестерола, могат да бъдат открити в портокаловите кори. Тези съединения помагат на организма в борбата с LDL или т.н. „лош“ холестерол, който образува съсиреци и плака, водещи до запушване на сърдечните артерии. Ето защо включването на портокаловите кори в менюто води до намаляване и поддържане в здравословни граници на нивата на холестерол. Проучванията показват, че портокаловите кори могат да разтварят както холестерола, така и триглицеридите.

Предотвратяват рак – портокаловите кори притежават флавоноид известен като хесперидин, който е много ефективен срещу рак на дебелото черво. Освен това те освобождават свободните радикали, които „крадат“ кислород от здравите клетки. Химическите съединения в портокаловите кори възпрепятстват растежа и делението на раковите клетки.

Облекчават киселините в стомаха – Страдате ли от хронични киселини? Има естествен лек срещу тежките стомашни киселини и това са портокаловите кори. Изследванията показват, че някои от активните вещества в корите помагат за облекчаване на киселините. Използвайте портокалови кори за повече от 20 дни и ще се освободите дълготрайно от стомашните киселини.

При храносмилателни проблеми – портокаловите кори съдържат много диетични фибри, 100 грама кори съдържат най-малко 10.6 грама диетични фибри. Диетичните фибри предпазват от подуване на корема, запек и синдром на раздразнените черва. Можете да си приготвяте релаксиращ чай с екстракт от портокалови кори, който да успокои храносмилателната система.

За красива и здрава кожа – мазната кожа се повлиява много добре, когато върху нея се прилагат портокалови кори. Те правят кожата по-гладка и мека. Сушените кори от портокал действат като естествени ексфулианти и премахват мъртвите клетки и черни точки, връщайки естествения блясък на кожата. Благодарение на своите почистващи, противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, портокаловите кори се справят много добре с гнойни пъпки и акне. За ароматизиране на помещения портокаловите кори могат да се варят във вода, заедно с карамфил или канела.

Заболявания на дихателните пътища – портокаловите кори съдържат големи количества витамин С, който е чудесен имуностимулатор. Антиоксидантите съдържащи се в портокаловите кори предотвратяват множество дихателни проблеми като бронхит, настинки, грип, астма и рак на белия дроб.

За почистване на дома – вместо да почиствате дома с фталати, антибактериални сапуни, триклозан или други токсични съединения, можете да разбъркате няколко чаши органичен бял оцет и портокалови кори в един буркан. Оставете сместа в хладилника за около седмица. След това можете да използвате сместа за почистване на цялата къща, без токсични остатъци.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Galia
Blagodaria!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...