Назад до Суперхрани

Огромните ползи за здравето от сусама

Сусамовите семена са малки, но имат огромни ползи за здравето. Не случайно през Средновековието те са стрували, колкото тежестта си в злато. Може да приготвяте семената по много различни начини или да използвате хранителни добавки и козметични продукти, които съдържат сусам. За ядене най-големи ползи за здравето носи тахана от сусам и сусамовото масло.

1. Сусамовите семена са пълни с протеин – Протеинът съставлява около 20% от семената или около 20 гр. за всеки 100 гр. семена. Освен това протеините в сусама са с много високо качество.

2. Предпазват от диабет – семената съдържат магнезий и други хранителни вещества. Установено е, че сусаменото масло предпазва от диабет и увеличава плазмената глюкоза при свръхчувствителни диабетици.

3. Намалява кръвното налягане – Същото изследване разкрива и това, че сусамовото масло намалява кръвното налягане на хора, страдащи от диабет. Това се дължи отново на магнезия, който притежава свойството да понижава нивата на кръвно налягане.

4. Понижава холестерола – Сусамът помага за понижаване нивата на холестерола, защото съдържа фитостероли, които блокират производството на холестерол. Черните сусамени семена са особено богати на фитостероли.

5. Подобрява храносмилането – Високото съдържание на фибри подпомага процесите на храносмилане и отделяне.

6. Правят кожата по-здрава – сусама е богат на цинк, а той подпомага производството на колаген. Колагена повишава еластичността на кожата и подменя увредените тъкани на тялото. Редовното използване на сусамово масло намалява риска от рак на кожата.

7. Укрепва здравето на сърцето – Маслото от сусамово семе подпомага сърцето, тъй като предотвратява образуването на атеросклеротични лезии. Това се дължи на антиоксидантното и противовъзпалително съединение сусамол.

8. Предпазва от рак – Сусамовите семена съдържат противоракови съединения, включително фитинова киселина, магнезий и фитостероли. Тези семена имат най-високото съдържание на фитостерол от всички семена и ядки.

9. Помагат за намаляване на безпокойството - Сусамовите семена съдържат магнезий и калций, минерали, които облекчават стреса. Сусамът съдържа успокояващите витамини тиамин и триптофан, които подпомагат производството на серотонин. Серотонина намалява болката, подобрява настроението и подобрява съня.

10. Потиска анемията – Черните сусамени семена са особено богати на желязо. Препоръчват се горещо за хората страдащи от анемия или физическа отпадналост.

11. Защитава от увреждания на ДНК, причинени от радиация – Сезамолът в сусамените семена и сусамовото масло е доказано, че предпазва от увреждания на ДНК, причинени от радиоактивно замърсяване.

12. Предпазва от артрит – Високото съдържание на мед в сусамовите семена предпазва от артрит. Освен това укрепва костите, ставите и кръвоносните съдове.

13. Предпазва черния дроб от алкохола – Сусамът предпазва донякъде черния дроб от негативното влияние на алкохола. Поддържа здравословна чернодробната функция.

14. Изглажда бръчките – Маслото от сусамови семена предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи от Слънцето. По този начин се предотвратява появата на бръчки и пигментация.

15. Заздравява костите – само няколко сусамени семена съдържат повече калций от чаша мляко. Високото съдържание на цинк също повишава костната плътност.

16. Подобрява здравето на очите – В традиционната китайска медицина се споменава, че съществува връзка между черния дроб и очите. Дробът изпраща кръв към очите, за да поддържа функционирането им. Черното сусамово семе подобрява значително този процес.

17. Подобрява здравето на устната кухина – Натуралните масла се използват от хилядолетия за подобряване на оралното здраве. В Аюрведа сусамовото масло се използва за да намали зъбната плака, избелване на зъбите и цялостно подобряване на здравето.

18. Подобрява здравето на дихателните пътища – Магнезият в сусамените семена помага за предотвратяване на респираторните нарушения, като предотвратява спазмите на дихателните пътища и астмата.

19. Заздравява косъма – Маслото от сусамово семе е пълно с хранителни вещества, които заздравяват скалпа и косъма.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 15 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...