PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Огромните ползи за здравето от сусама

Сусамовите семена са малки, но имат огромни ползи за здравето. Не случайно през Средновековието те са стрували, колкото тежестта си в злато. Може да приготвяте семената по много различни начини или да използвате хранителни добавки и козметични продукти, които съдържат сусам. За ядене най-големи ползи за здравето носи тахана от сусам и сусамовото масло.

1. Сусамовите семена са пълни с протеин – Протеинът съставлява около 20% от семената или около 20 гр. за всеки 100 гр. семена. Освен това протеините в сусама са с много високо качество.

2. Предпазват от диабет – семената съдържат магнезий и други хранителни вещества. Установено е, че сусаменото масло предпазва от диабет и увеличава плазмената глюкоза при свръхчувствителни диабетици.

3. Намалява кръвното налягане – Същото изследване разкрива и това, че сусамовото масло намалява кръвното налягане на хора, страдащи от диабет. Това се дължи отново на магнезия, който притежава свойството да понижава нивата на кръвно налягане.

4. Понижава холестерола – Сусамът помага за понижаване нивата на холестерола, защото съдържа фитостероли, които блокират производството на холестерол. Черните сусамени семена са особено богати на фитостероли.

5. Подобрява храносмилането – Високото съдържание на фибри подпомага процесите на храносмилане и отделяне.

6. Правят кожата по-здрава – сусама е богат на цинк, а той подпомага производството на колаген. Колагена повишава еластичността на кожата и подменя увредените тъкани на тялото. Редовното използване на сусамово масло намалява риска от рак на кожата.

7. Укрепва здравето на сърцето – Маслото от сусамово семе подпомага сърцето, тъй като предотвратява образуването на атеросклеротични лезии. Това се дължи на антиоксидантното и противовъзпалително съединение сусамол.

8. Предпазва от рак – Сусамовите семена съдържат противоракови съединения, включително фитинова киселина, магнезий и фитостероли. Тези семена имат най-високото съдържание на фитостерол от всички семена и ядки.

9. Помагат за намаляване на безпокойството - Сусамовите семена съдържат магнезий и калций, минерали, които облекчават стреса. Сусамът съдържа успокояващите витамини тиамин и триптофан, които подпомагат производството на серотонин. Серотонина намалява болката, подобрява настроението и подобрява съня.

10. Потиска анемията – Черните сусамени семена са особено богати на желязо. Препоръчват се горещо за хората страдащи от анемия или физическа отпадналост.

11. Защитава от увреждания на ДНК, причинени от радиация – Сезамолът в сусамените семена и сусамовото масло е доказано, че предпазва от увреждания на ДНК, причинени от радиоактивно замърсяване.

12. Предпазва от артрит – Високото съдържание на мед в сусамовите семена предпазва от артрит. Освен това укрепва костите, ставите и кръвоносните съдове.

13. Предпазва черния дроб от алкохола – Сусамът предпазва донякъде черния дроб от негативното влияние на алкохола. Поддържа здравословна чернодробната функция.

14. Изглажда бръчките – Маслото от сусамови семена предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи от Слънцето. По този начин се предотвратява появата на бръчки и пигментация.

15. Заздравява костите – само няколко сусамени семена съдържат повече калций от чаша мляко. Високото съдържание на цинк също повишава костната плътност.

16. Подобрява здравето на очите – В традиционната китайска медицина се споменава, че съществува връзка между черния дроб и очите. Дробът изпраща кръв към очите, за да поддържа функционирането им. Черното сусамово семе подобрява значително този процес.

17. Подобрява здравето на устната кухина – Натуралните масла се използват от хилядолетия за подобряване на оралното здраве. В Аюрведа сусамовото масло се използва за да намали зъбната плака, избелване на зъбите и цялостно подобряване на здравето.

18. Подобрява здравето на дихателните пътища – Магнезият в сусамените семена помага за предотвратяване на респираторните нарушения, като предотвратява спазмите на дихателните пътища и астмата.

19. Заздравява косъма – Маслото от сусамово семе е пълно с хранителни вещества, които заздравяват скалпа и косъма.

Рейтинг:
3.9/5 на базата на 14 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...