PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Ползи за здравето от плода Нони

Родината на плода Нони е Югоизточна Азия и Австралия. Среща се под много различни наименования като например – индийска черница, голяма моринда, нунааки, плажна черница и др. Дървото, което ражда тези плодове се нарича Моринда. То е вечнозелено и достига височина до 8 метра. Плодът Нони е елипсовиден и тъмно зелен на цвят. Когато узрее той пожълтява и отдава остър, характерен мирис.

Най-често плода се консумира под формата на сок. Помага за облекчаване на болката и повишаване на имунитета. Представяме ви 10-те най-важни лечебни свойства на този плод:

  1. Обезболяващо – един от псевдонимите на Нони е „дървото за главоболие“. Проучванията показват, че Нони намаляват болката в ставите и артритните болки.
  2. Подпомага имунната система – Нони активира макрофагите и съдейства за производството на повече лимфоцити, което подпомага укрепването на имунната система. Плодът съдържа антибактериални агенти, които се борят с бактерии като ешерихия коли, стафилококус ауреус и др.
  3. Естествент антидепресант – Нони стимулира производството на хормона серотонин и мелатонин. Серотонинът влияе на настроението, емоциите и съня. Дисбаланса в нивата на серотонина могат да доведат до редица депресивни състояния. Мелатонинът регулира спокойния сън. По-голямото производство на този хормон подобрява настроението.
  4. Грижа за кожата и косата – съставките на плода Нони са полезни за болести като екзема, трихофития и др. Поддържа кожата млада, а втривайки се в скалпа прави кожата по-лъскава. Просто втрийте малко сок върху засегнатата кожа или скалп, изчакайте около 15 минути и след това изплакнете обилно. Пиенето на сок помага за заздравяване на ноктите.
  5. Противораково средство – Нони стимулира производството на азотен оксид, който намалява туморния растеж и подпомага организма в борбата с раковото деление на клетките. Плодът съдържа големи количества фитохимикали, които също подпомагат борбата с рака. Нони и другите плодове, зеленчуци и билки с високи нива на фитохимикали могат да забавят, спрат или обърнат напълно раковия процес.
  6. Хипертония – Плодът Нони има високо съдържание на фитонутриенти, селен и витамин С, които противодействат на свободните радикали върху стените на кръвоносните съдове. Това от своя страна съдейства за понижаване на кръвното налягане и има релаксиращ ефект.
  7. Холестерол – Нони пречи на усвояването на лошия холестерол в организма. Така се намалява плаката в артериите, а това е гаранция за по-дълъг и здравословен живот.
  8. Памет – както бе споменато малко по-горе Нони предотвратява абсорбирането на лошия холестерол, благодарение на голямото количество фитостероли. Това директно подпомага работата и здравето на мозъка, тъй като се ограничава образуването на плака в артериите, снабдяващи мозъка с необходимото количество кислород.
  9. Запек – плодът съдържа голямо количество разтворими фибри, които премахват напрежението в червата и омекотяват изпражненията. Освен това Нони съдържа редица витамини и минерали, които подобряват работата и здравето на червата.
  10. Антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства – Нони може да се бори с инфекциите почти в същата степен, както го правят и популярните медикаменти на пазара. Плодът съдържа антрахинони, скополетин, терпени и др., които подпомагат борбата с болестите и инфекциите.
Рейтинг:
4.3/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Щом е като антидепресант ще е опасен ли?
Тези плодове от къде се купуват?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...