PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Вредни храни

Десет невротоксини, които трябва да избягвате

Какво представляват невротоксините? Това са вещества, които възпрепятстват електрическите дейности на нервите, като по този начин не им позволяват да функционират правилно

Как невротоксините разрушават нервните клетки?

Невротоксините са вещества, които си взаимодействат с нервните клетки, като ги свръхстимулират или прекъсват процеса на комуникация между тях. Това са вредни процеси за нервните клетки, които влияят на техните химични процеси. Изследванията ясно показват, че невротоксините намалят живота на нервните клетки. Тези токсини са свързани с различни мозъчни разтройства и невродегенеративни заболявания, като Болестта на Алцхаймер, Хорея на Хънтингтън и Паркинсон.

Невротоксините са се увеличили значително през последните няколко десетилетия. Много от тях се срещат в храната, която ядем и водата, която пием. Един от най-широко използваните невротоксини се използва широко в т.н. junk food (нездравословна храна). Нещо повече той се използва дори в бебешките храни.

Невротоксини в храните

Ако имате бебе или малко дете би трябвало да обърнете особено внимание на 10-те най-разпространени невротоксини, изброени по-долу. Децата са най-уязвими от невротоксини, тъй като тялото им все още се развива. Преработените храни, като чипс, бонбони и шоколадови изделия често съдържат невротоксини. Ако срещнете храна, която съдържа някой от изброените по-долу невротоксини, трябва да избягвате нейната консумация.

Списък с 10-те най-разпространени невротоксини:

  1. Аспартам (известен още като Equal, AminoSweet, NutraSweet, Spoonful) – използва се най-често в хранителните продукти, които не съдържат захар. Най-вече в дъвките и напитките без захар. По-голяма част от аспартама се произвежда от отпадната материя на генетично модифицирани бактерии. Научните изследвания показват, че аспартама може да причини диабет, мигрена, бъбречна недостатъчност, гърчове, слепота, затлъстяване, неврологични разтройства, психични заболявания и мозъчни тумори.
  2. Мононатриев глутамат (известен още като натриев глутамат и MSG) – най-често се използва в чипсове, консервирани храни, бебешки храни и редица нездравословни храни. Независимите изследователи смятат, че мононатриевия глутамат играе основна роля в развитието на невродегенеративното заболяване на мозъка, включително болестта на Алцхаймер, Паркинсон и болестта на Хънтингтън. Доказателствата в подкрепа на това твърдение са свързани с това, че мононатриевия грутамат разрушава невроните, особено на мозъчните клетки.
  3. Сукралоза (известна още като Splenda) – изкуствен подсладител, който се използва в продуктите без захар, най-вече напитки. Сукралозата е открита съвсем случайно, докато са се провеждали изследвания за създаване на нов инсектицид. Поради това много учени смятат, че сукралозата би следвало да се разглежда като инсектицид. Този токсин е определян от мнозина, като химически братовчед на ДДТ-то. Сукралозата е хлорирано съединение, а при разграждането на този тип съединения в организма се освобождават токсични химикали.
  4. Алуминий – този метал е често срещан в питейната вода и ваксините. Алуминият се абсорбира много трудно от организма. Лимонената киселина или цитрат може драстично да увеличи неговата абсорбация. Ваксините са една от основните причини за алуминиева интоксикация, тъй като алуминият се инжектира директно в тялото.
  5. Живак – този тежък метал е често срещан в рибни продукти, ваксини и пломби (известни още като сребърни пломби). Живакът може да бъде открит и в питейната вода. Той е един от най-токсичните невротоксини, защото лесно унищожава мозъчната тъкан.
  6. Флуор (натриев флуорид) – този токсин се среща много често в питейната вода и конвенционалните пасти за зъби. В миналото флуорът се е използвал като отрова за плъхове. Флуорът използван в потребителските продукти е смес от много опасни химикали. Известен е още като натриев флуорид, за да не се бърка с естествения калциев флуорид. Поради тази причина пастите за зъби с флуор имат предупредителни етикети.
  7. Хидролизиран растителен протеин – тази вредна хранителна съставка е често срещана в повечето нездравословни храни.Той съдържа високи концентрации на глутамат и аспартат, които могат да стимулират прекомерно нервните клетки и в крайна сметка да доведат до тяхната смърт.
  8. Калциев казеинат – този токсин се използва често в протеиновите добавки, нездравословните храни и шоколадовите продукти с висока енергийност. Вреди на мозъка, поради своите невротоксични свойства.
  9. Натриев казеинат – този вид протеин е често срещан в млечните продукти и нездравословните храни. Смята се, че предизвиква аутизъм и стомашно-чревни проблеми.
  10. Екстракт от мая – това е популярна хранителна съставка в много преработени храни, като например консервите. Токсична е спрямо мозъка.
Рейтинг:
4.6/5 на базата на 10 оценки

Отзиви

Димитър
Вдъщност капаказеина и сиренаря правят сиренето Хубаво е човек да не се изказва неподготвен
Ангел
Калциевия казеинат е сирене бе умници. Да сиренето представлява нито повече нито по-малко от коаголирал казеин, който заради естественото съдържание на калциеви и натриеви йони е под формата или на калциев казеинат, или на натриев, ако няма достатъчно калций. Всичките ви останали предложения са точно толкова интелигентно обосновани.
а без захар
аз мислех че е диетичн
cochko
Ужасно е!!!!!!!!!!!! Обаче най-ми липсва бозата. От както взеха да я правят с аспартам, не съм кусал боза. Това е направо геноцид спрямо хората и децата. А така ми липсва, щото много обичам. Цяло безумие е! Най-типичната напитка за балканите така да се опорочи! Какво толкова печелят, като спестяват захарта? То бива, бива лакомия и печелбарство, ама пък това минава всякакви граници на безсрамието!!!!!!!!!
BlaBla
Преди да се пишат неща, които нямат нищо общо с науката и реалното, би било да се чете повече.. за да не се пишат неща, които са глупости. Пример: калциев казеинат е белтък, който е част от млякото, в това число - сирене, кашкавал, извара, ... Растителен хидролизиран белтък означава растителен белтък, разграден до вериги от аминокиселини .. Поздрави
Виж още отзиви
Коментирай
loading...