PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Как волейболистите се поддържат здрави и в отлична форма посредством приема на нутриенти?

Няма съмнение, че волейболът е един от най-харесваните и гледани спортове в цял свят, като вече малко повече от десетилетие той придоби сериозна популярност и у нас. И като всеки друг спорт, особено голямо значение във волейбола има консумацията на оптимални макро и микронутриенти, които би трябвало да подкрепят състезателите и да подобряват спортната им форма. Тук естествено идват на помощ добре познати във фитнес средите, както и на диетолозите прийоми, свързани с избирането на въпросните оптимални нутриенти.
Такива са добре познатите ни въглехидрати, като за да получи организма въглехидрати с по-раномерно усвояване, вниманието на един волейболист следва да се насочи към така наречените сложни въглехидрати. Това би следвало да е за сметка на консумацията на прости въглехидрати, като в това число влиза най-вече захарта. Съответно, един професионален волейболист може да се спре на по-балансирани храни, особено между основните хранения. Вместо да се приема чипс или бонбони, една филия пълнозърнест хляб, който е сложен въглехидрат, с малко фъстъчено масло би бил много по-адекватен избор.

Именно подобен прием на нутриенти е нещото, което укрепва и заздравява организма на един спортист, особено когато става дума за изтощителен спорт, като волейбола. Нека не забравяме, че по време на мач играчите горят голямо количество калории, тъй като волейбола се играе на много високи обороти.
Великият Бразилски сетър Бруно Резенде, който е признат като един от най-добрите в света,набляга на стриктни хранителни режими преди, повреме и след мачове, за да е в отлична физична и психична форма и максимална концентрация. Това важеше в пълна сила и в този сезон на Националната Лига по Волейбол, където Бразилия се класира на 4-то място при загуба от Полша. Идното световно по Волейбол през Октомври 2019 година ще покаже дали Бруно ще поведе отбора си като шампионите, които всички знаем, че са. В момента в кадър е Бразилският национал жени, които се представят отлично според определените залози за волейбол и доказва, че бразилската мощ е също толкова добра и в женския пол. С толкова много мачове и двата отбора имат да наваксват с обилен прием от витамини и нутриенти, за да възстановят енергийните си нива и да поддържат стабилна форма, ако искат да се класират на лидърските позиции.

Снимка: Pixabay
Това означава, че общия стрес върху тялото може да понижи умението на имунната система да се бори с така неприятните настинки, заради които даден волейболист може да пропусне конкретен мач. И тук на помощ идва един изключително важен нутриент носещ името витамин Д. Този витамин се произвежда в нашето тяло, когато кожата ни е изложена на пряк контакт със слънчева светлина. Но освен позитивното му действие за костите и мускулите, витамин Д е отлично средство и за увеличаване на съпротивителните сили на организма, особено срещу грип и настинка. Самото му набавяне пък може да стане от чрез приема на хранителни добавки или храни, като сьомгата и яйцата, които съдържат не малки количества от този важен витамин.
От друга страна, неизменна част от хранителните трикове на волейболистите, с чиято помощ те поддържат топ спортна форма е приемът на възстановителна закуска, непосредствено след тренировка или мач. Факт, е че тялото има нужда от презареждане с адекватно гориво след тежките волейболни срещи, затова консумацията на храна до 30 минути след напускане на корта може да помогне много на организма в общ план. Опциите тук са много, като парче плод, йогурт или сандвич с фъстъчено масло. Всички те могат да помогнат на тялото да започне да поправя и възстановява своите съставни части възможно най-бързо, след като дадения мач или тренировка са приключили.
Но ако един волейболист иска да постигне още по-добри резултати, като освен това поддържа тялото си здраво, то модерните смутита са един страхотен избор. Те осигуряват лесни за консумация калорийни бомби с отличен състав на важни микро и макронутриенти. Това от своя страна означава, че тялото на един играч ще функционира, като добре смазана машина, без наличието на неприятни травми или болести. Затова всеки професионален футболист има отговорната задача пред себе си да поддържа своята форма и здраве в оптимални параметри, именно посредством адекватния прием на нутриенти и храни.

Снимка: Pixabay

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...