PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Кокосовото масло – Суперхраната на новото време

Кокосовото масло дава много здравни ползи за организма. То подпомага грижата за косата, грижата за кожата, намалява стреса, поддържа нивата на холестерола, повишава имунитета, подпомага свалянето на излишни килограми и правилното храносмилане, подобрява обмяната на веществата. Действа положително при сърдечни и бъбречни проблеми, високо кръвно, диабет, HIV и рак. Подобрява здравината на костите и зъбите. Ползите, които носи кокосовото масло се дължат на наличието на лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина. Тези киселини имат успокояващи, антимикробни, антибактериални и анти-гъбични свойства.
Кокосовото масло се използва широко в тропическите страни, особено в Индия, Шри Ланка, Тайланд и Филипините. Маслото набира все по-голям популярност и в САЩ и Канада, въпреки силната пропаганда срещу него през 70-те години на 20-ти век. Тогава се е водила кампания, че кокосовото масло е вредно за човешкото тяло и съдържа високи количества наситени мазнини. Едва в началото на 21-ви век хората започнаха да разплитат тази дълго водена пропаганда. Настоящата статия ще ви разкрие подробности за това как кокосовото масло се отразява на нашето тяло. 

Как тялото ни използва лауриновата киселина?

Човешкото тяло преобразува лауриновата киселина в монолаурин, който помага в борбата с вирусите и бактериите, причиняващи херпес, грип, цитомегаловирус и дори HIV. Монолаурина помага в борбата с вредни бактерии, като Listeria Monocytogenes и Helicobacter Pylori, както и вредните протозои Giardia Lamblia. Кокосовото масло е широко използвано в Аюрведа и традиционната индийска медицина. Преди да преминем към ползите от кокосовото нека разгледаме подробно неговия състав.

Състав на кокосовото масло:

Кокосовото масло се състои от около 90% наситени мазнини (Не се панирайте! Прочетете цялата статия и мнението ви може да се промени) и следи от няколко ненаситени мастни киселини, като мононенаситените мастни киселини и полиненаситените мастни киселини.
Наситените мастни киселини: Повечето от тях са средноверижни триглицериди, които трябва да се асимилират добре. Най-голямо е количеството на лауриновата киселина, която е повече от 40%. След нея по процент на съдържание следват капринова киселина, каприлова киселина, миристинова киселина и палмитинова киселина.
Полиненаситени мастни киселини: линоленова киселина.
Мононенаситени мастни киселини: олеинова киселина.
Поли-феноли: Кокосовото масло съдържа галска киселина, която е част от фенолните киселини. Предполага се, че тези поли-феноли определят аромата и вкуса на кокосовото масло. Натуралното кокосово масло е богато на тези поли-феноли.
Съдържа още някои производни на мастна киселина като бетаини, етаноламид, етоксилати, естери на мастни киселини, мастни полисорбати, моноглицериди и полиолни естери.
Съдържа Витамин Е, Витамин К и желязо.

Ползи за здравето от кокосовото масло

Грижа за косата – Кокосовото масло е една от най-богатите естествени храни за косата. Помага за здравословния растеж и намалява загубата на протеин при изтощена и повредена коса. В Индия много хора прилагат кокосово масло върху косата си всеки ден след баня. То предоставя основните протеини, необходими за подхранване на увредената коса. Редовният масаж на главата с кокосово масло предпазва от пърхот и въшки. Поради тези си свойства маслото се използва широко в производството на различни балсами и кремове против пърхот.
Грижа за кожата – Кокосовото масло е отлично масажно масло и действа много добре на кожата. То е ефективен овлажнител за всякакъв вид кожа. По своят полза е сравнимо с минералното масло, но за разлика от него няма никакви странични ефекти. Това превръща кокосовото масло в отлично решение за справяне при сухота и лющене на кожата. Помага и при бръчки и увиснала кожа. Използва се при лечението на различни кожни проблеми, като псориазис, дерматит, екзема и др. Поради тези си качества кокосовото масло се използва при производството на много сапуни, лосиони, кремове и т.н.
Сърдечни болести - Много хора погрешно смятат, че кокосовото масло вреди на сърцето, поради високото съдържание на наситени мазнини. Истината е, че то че то съдържа около 50% лауринова киселина, която помага при редица сърдечни проблеми, като високо ниво на холестерол и високо кръвно налягане. Наситените мазнини в кокосовото масло не са вредни за разлика от наситените мазнини в други растителни масла.
Отслабване - Кокосовото масло е много полезно в борбата с излишните килограми. То съдържа мастни киселини, които ни помагат да отслабнем. Лесно може да се изваря, а това помага за здравословното функциониране на щитовидната жлеза и системите от ензими. Подобрява метаболизма на тялото, премахвайки стреса върху панкреаса. По този начин се изгаря повече енергия, а от там се топят и излишните килограми.
Храносмилане – Вътрешната употреба на кокосово масло се проявява предимно като олио за готвене. То подпомага храносмилателната система и предотвратява редица стомашни и храносмилателни проблеми. Наситените мазнини имат антимикробни свойства и помагат при борбата с различни бактерии, гъбички, паразити и т.н. Освен това помага при усвояването на хранителни вещества, като минерали, аминокиселини и витамини.
Имунитет – Кокосовото масло засилва имунитета, тъй като съдържа антимикробни липиди лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина, които имат противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства.
Изцеление и инфекции – когато се прилага върху инфектирани места, кокосовото масло образува химически слой, който предпазва заразената част на тялото от прах, гъбички, бактерии и вируси. Много е ефективно при синини и натъртвания, тъй като ускорява процеса на оздравяване на повредените тъкани. Кокосово масло убива вирусите, които причиняват грип, морбили, хепатит, херпес, ТОРС, и т.н. Убива и бактериите причиняващи язви, инфекции на гърлото, инфекции на пикочните пътища, пневмония, и гонорея и др.
Черен дроб - Наличието на средно-верижни триглицериди и мастни киселини помага за предотвратяване на заболявания на черния дроб. Тези вещества лесно се превръщат в енергия при достигането на черния дроб, като по този начин намаляват неговото натоварване и предотвратяват натрупването на мазнини.
Бъбреци – премахва камъните в бъбреците и предпазва от жлъчни и бъбречни заболявания.
Облекчава стреса – кокосовото масло действа много успокояващи и по този начин съдейства за премахването на стреса. Масажирането на главата помага за премахването на умствена умора.
Диабет – кокосовото масло контролира кръвната захар и подобрява отделянето на инсулин. Спомага за ефективното използване на глюкозата в кръвта.
Кости - Както бе споменато по-рано, кокосово масло подобрява способността на тялото да абсорбира важни минерали. Към тях се включват калция и магнезия, които са необходими за развитието на костите. Поради това кокосово масло е много полезно за жени, които са предразположени към остеопороза след средна възраст.
Зъби – кокосовото масло улеснява абсорбацията на калций от организма, а това от своя страна заздравява зъбите и премахва кариеси. Комбинирайте кокосово масло със сода за хляб, за да избелите зъбите си.

Защо кокосовото масло е твърдо?

За разлика от повечето други масла, кокосовото масло има висока температура на топене – около 24-25 градуса. Поради това на стайна температура то обикновено е в твърдо състояние. Затова не бива да се учудвате, ако си купите такова масло и след време видите, че то се е втвърдило.

Как се използва кокосовото масло?

Ако то е в твърдо състояние трябва да го стоплите леко, като го оставите на слънце или в топла вода. Можете също да го поставите в купа и да го загреете на котлона. Никога не топлете кокосово масло в микровълнова печка.

Може ли кокосовото масло да се използва за готвене?

Разбира се, че може. В повечето тропически крайбрежни райони хората масово го използват за готвене. Ако след консумация на кокосово масло ви се гади не се насилвайте, тъй като има вероятност да сте алергични към него. В такъв случай не трябва да консумирате кокосово масло.

 

Рейтинг:
4.9/5 на базата на 8 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...