PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Ползи за здравето от "Суперхраната" - Спирулина

Спирулината не напразно се нарича суперхрана. Тя съдържа разнообразни хранителни вещества, които оказват мощен ефект върху тялото и мозъка.

Представяме ви няколко неоспорими доказателства, за здравословните ползи, които носи спирулина.

1. Спирулина е изключително богата на хранителни вещества

Спирулина е организъм, който се среща както в прясна, така и в солена вода. Това са вид бактерии, наречени цианобактерии, които са известни още като синьозелени водорасли. Цианобактериите подобно на растенията произвеждат енергия посредством фотосинтеза.

Спирулината е била консумирана от ацтеките в миналото, но доби отново популярност в наши дни, след като НАСА стартира програма за отглеждане на спирулина в космоса, която космонавтите да консумират.

Стандартната дневна доза спирулина е от 1 до 3 грама, но ефективно може да се използва и доза до 10 грама. Тази суперхрана е невероятно питателна. Една супена лъжица (около 7 грама) спирулина на прах съдържа:

  • Протеин – 4 грама;
  • Витамин В1 – 11%;
  • Витамин В2 – 15%;
  • Витамин В3 – 4%;
  • Мед – 21%;
  • Желязо – 11%;
  • Съдържа още магнезий, калий, манган, както и малки количества от почти всички други хранителни вещества, от които организма ни се нуждае.

Всичко това показва, защо мнозина смятат, че спирулина е храната с най-висока хранителна стойност. Една супена лъжица спирулина съдържа много малки количества мазнини (около 1 грам), включително и Омега 6 и Омега 3 мастни киселини в съотношение 1.5 : 1.

Качеството на протеините в спирулина е отлично и е сравнимо с това при яйцата. Освен това тези микроводорасли съдържат всички необходими аминокиселини.

2. Спирулина има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Оксидантите вредят на клетките и нашето ДНК. Това увреждане може да доведе до хронично възпаление, което от своя страна води до рак и други заболявания. Спирулината е богат източник на антиоксиданти, който помага на организма да се предпази от оксидативно увреждане.

Основния активен компонент се нарича фикоцианин. Това антиоксидантно вещество всъщност е отговорно за синьозеления цвят на спирулина. Фикоцианинът се бори със свободните радикали и възпрепятства производството на възпалителни сигнелизиращи молекули, което от своя страна осигурява антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

3. Спирулина понижава нивата на холестерола и триглицеридите

Сърдечните заболявания са най-големия убиец в света в момента. Известно е, че има много рискови фактори, които повишават риска от сърдечни заболявания. Доказано е обаче, че спирулината има благоприятно въздействие върху много от тях. Например тази суперхрана понижава нивата на лошия холестерол за сметка на добрия и понижава нивата на триглицеридите.

Според направени изследвания хора, които приемат по 1 грам спирулина на ден имат пониски нива на холестерол и триглицериди, съответно с 10.1% и 16.3%.

4. Спирулината предпазва холестерола от окисление

Мастните структури в тялото са податливи на оксидативно увреждане. Този процес е известен като липидна пероксидация, за която се знае, че е една от основните причини за сериозни заболявания. Интересно е, че антиоксидантите в спирулината изглеждат особено ефективни при намаляване на липидната пероксидация. Това е доказано при множество проучвания проведени над хора и животни.

5. Спирулина понижава високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане е причина за много потенциално смъртоносни заболявания като например инфаркт, инсулт и хронична бъбречна недостатъчност. Проведени изследвания доказват, че приема на 4-5 грама спирулина на ден води до трайно намаляване на кръвното налягане. Смята се, че това се дължи на повишеното производство на азотен оксид, което помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и разширят.

6. Спирулина подобрява симптомите на алергичен ринит

Алергичният ринит се характеризира с възпаление на горните дихателни пътища. Той се задейства от алергени от околната среда, като цветен прашец, животински косми или дори домашен прах.

Спирулината се използва като алтернативно лечение на симптомите на алергичен ринит и има неопровержими доказателства, че има сериозен положителен ефект. При проучване направено сред 127 човека с алергичен ринит е установено, че приема на 2 грама спирулина понижава симптоми като назално оттичане, кихане, назална конгестия и сърбеж.

7. Спирулината оказва положително въздействие при анемия

Има много различни форми на анемия. Най-разпространената се характеризира с намаляване на хемоглобина или червените кръвни клетки в кръвта. Анемията е доста разпространена при възрастните хора и води до слабост и чувство за умора.

8. Спирулина повишава силата и издръжливостта

Оксидативните увреждания, причинени от упражнения са основен източник на мускулна умора. Някои растителни храни имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на спортистите и физически активните хора да сведат до минимум негативните последствия от умората. Изследванията показват, че приема на спирулина подобрява мускулната сила и издръжливост.

9. Спирулината контролира нивата на кръвна захар

Изследвания върху животни показват, че спирулина може значително да понижи нивата на кръвна захар. В някои случаи тя дори действа по-добре от популярните лекарства за диабет. Съществуват някои доказателства, че тя можа да бъде така ефективна и при хората.

Проучване проведено с 25 човека с диабет тип 2 установи, че приема на 2 грама спирулина на ден може да намали нивата на кръвна захар в дългосрочен план на маркера
HbA1c от 9% на 8%. Дори 1% намаление в нивата на този маркер може да намали риска от смърт свързана с диабета до 21%.

Всичко изброено по-горе показва, че спирулина е една невероятна здравословна храна. Това е една от малкото суперхрани, които наистина са достойни да носят този термин.

Препоръчваме да опитате Свежа Спирулина - прясна спирулина с максимална био-ефективност.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...