PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Вредни храни

5 причини да откажете завинаги рафинираната бяла захар

Захарта в естествено състояние се среща в много храни, включително плодове и мляко. Поради това организма ни няма нужда от това да приема допълнително рафинирана захар. В действителност отказа от прием на рафинирана захар има много положителни страни.

Още от ранна детска възраст ние свикваме със сладките лакомства и други храни, които съдържат големи количества захар. Ако обаче си набавяте захар само по естествен път ще подобрите сериозно здравословното си състояние. Представяме ви 5 много важни и полезни неща, свързани с отказа от рафинираната захар:

  1. Ще станете по-енергични – по ирония на съдбата повечето хора са склонни да прибягват до продукти с много захар като енергийни и кофеинови напитки, когато се чувстват уморени. Нашите тела по естествен начин достигат по-високи енергийни нива, без да имат нужда от допълнително захар. Това означава, че захарта не само не ни помага, но и блокира възможностите на организма да поддържа своите оптимални енергийни запаси. Освен това отказа от прием на допълнително захар ще премахне големите колебания в нивата на кръвната захар, които обикновено ни карат да се чувстваме много изтощени в следобедните часове.
  2. Ще стабилизирате промените в теглото си – консумацията на захар ви кара да желаете още повече захар, говорим за рафинирана захар, а не за такава в натурален вид. Нека си го кажем направо – преработената захар се среща най-вече в храни богати на мазнини и въглехидрати, които на всичкото отгоре съдържат редица вредни съставки. Когато намалите или се откажете нацяло от консумацията на рафинирана захар ще намалите драстично калориите, които приемате. Няма да се чувствате толкова гладни и ще започнете да сваляте излишните килограми.
  3. Червата и дебелото черво ще изпълняват много по-ефективно своите функции – ако вътрешностите ни можеха да говорят със сигурност щяха да ни кажат, че искат повече фибри и колкото е възможно по-малки количества трудносмилаеми и замърсени храни. Когато премахнете рафинираната захар от менюто си ще помогнете на стомаха и червата по-бързо да преработват това което сте яли. Може да започнете да ходите и по-често до тоалетна, което е нещо полезно и показва, че храносмилателната ви система се намира в оптимален режим.
  4. Ще престанете да изпитвате нужда от консумацията на захар – доказано е, че колкото повече захар консумираме, толкова повече организма ни изпитва захарен глад. След като се откажем от захарта, организма ни постепенно губи желание да приема храни с високо захарно съдържание. Плодовете ще ви се струват достатъчно сладки и ако например опитате торта или сладки ще бъдете шокирани, тъй като ще бъдат прекалено сладки, за вкусовите ви рецептори.
  5. Кожата ви ще изглежда по-здрава – забелязали ли сте как кожните проблеми като акнето се появяват и изчезват когато си поискат, въпреки всичките кремове и мехлеми, които използвате. Смята се, че захарта е един от причинителите за нараняване на кожата отвътре навън. Много хора, които са се отказали от консумацията на захар споделят, че кожата им е станала много по-здрава и еластична.

След всичко описано по-горе, готови ли сте да откажете завинаги рафинираната захар?

Отначало ще ви е малко трудно, защото през по-голяма част от живота си сте били буквално пристрастени от захарта. Ползите обаче са безспорни, затова колкото по-рано се откажете от нея, толкова по-добре.

Наскоро Световната здравна организация промени своята гледна точка спрямо захарта. Преди те препоръчваха не повече от 10% от необходимите калории за деня да се набавят от захар. Сега тази норма е намалена наполовина до 5% и няма да е изненада ако в близко бъдеще я намалят още повече.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Чочко
expert - ти си тотал щета. Успех със захарта! ;)
expert
5 неистини: 1. "Ще станете по-енергични" - не е вярно, захарта дава бърза енергия и ви прави енергични; затова всички тонизиращи напитки за спортисти са със захар. затова при големи натоварвания задължително се яде захар 2. "Ще стабилизирате промените в теглото си" - е няма да стане така, за да имате стабилно тегло трябва енергията, която поглъщате да е равна на тази, която изразходвате. 3. "Червата и дебелото черво ще изпълняват много по-ефективно своите функции" - по-чиста храна от захарта няма! и по-лесно усвояема. затова като ви сложат на системи ви вливат глюкоза. Истината е че глюкозата е единствената храна, която се усвоява от клетките. Каквото и да ядете, то трябва да бъде преработено до глюкоза, за да се усвои. Захарта е 50% чиста глюкоза! енергия без странични метаболити, лесно усвоима - единственото което се иска е да хидролизира (което става без чужда помощ във воден разтвор) и готово! 4. "Ще престанете да изпитвате нужда от консумацията на захар" - няма такова понятие като захарен глад. Механизма е много прост - в кръвта има относително постоянно ниво на захар - глюкоза. Като падне първо се хидролизира гликоген (от черния дроб). ако и това не помогне огладняваме. ако не ядем идва ред на мазнините. 5. "Кожата ви ще изглежда по-здрава ..Смята се, че захарта е един от причинителите за нараняване на кожата отвътре навън.". Хей, ако захарта в кръвта падне под 1 ммол/кл вероятно ще умрете! кви глупости се тиражират
е
Абсолютни глупости, демоснтриращио пълно непознаване на метабилизма!
Ани
Не съм сигурна за хималайската сол, че е по-добра. Вярно каменна, нерафинирана, но прочетох, че всяка каменна сол съдържа гипс. Като разтворих лъжица от нея в гореща вода, на дъното остана нещо като пръст. Оттогава не съм я близнала, карам си на рафинирана в минимални количества.
Зоя Петкова
Не употребявам захар от една година. Ако ми се дояде нещо сладко, тогава хапвам стафидки или две фурми, или парченца какъвто и да е сушен плод, кафе и чай- без никаква захар. Знам, че всяко нещо, щом е рафинирано, не е добро за организма. Петър Дънов казва, че в бялата захар има една измама просто го послушах. Не беше трудно, организмът свиква с хранителните промени за три дни. Приема новия начин, създава нови навици. Чувствам се отлично без захар, чудя се как съм я търпяла преди! Опитайте поне за месец. Но!!! Не ям бяла сол, а само хималайска,не се докосвам до бяло брашно, хлябът с подобрители е опасен, затова не ям хляб. Така ще я карам до сто г, .а Господ ще има грижата по- нататък!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...