PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Суперхрани

Хлорела – Едноклетъчното микроводорасло, което подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Според мета-анализ, публикувано в списание „Clinical Nutrition” Хлорелата подпомага работата на сърдечно-съдовата система. Предишни проучвания на Хлорелата са открили много ползи, които носят тези едноклетъчни микроводорасли. Последните проучвания на университета „Shahrekord” в Иран обаче доказват недвусмислено, че Хлорелата има положителен ефект върху сърдечно-съдовите рискови фактори.

До януари 2017 г. са проучени общо 19 научни изследвания на Хлорелата, които дават достатъчно убедителни доказателства, че съставките на това микроводорасло води до промени в липидния баланс, кръвното налягане, индекса на телесна маса и кръвната глюкоза. Всички тези фактори са пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания.

Във всички научни проучвания са участвали общо 797 човека. Най-много участници има от Япония, където са направени по-голяма част от проучванията, но много хора са участвали в експериментите и в Корея и Иран. Доброволците са имали различни здравословни състояния: напълно здрави хора, гранична хипертония, лека хипертония, хиперхолестеролемия, пушачи и бременни жени.

Резултатите от всички проучвания показват, че консумацията на Хлорела намаляват нивата на общия холестерол. Изследванията доказват още, че биоактивните съединения в едноклетъчните микроводорасли могат да оптимизират метаболизма на липидите.

„Водоразтворимите влакна, които са с високо съдържание на хлорела (13 г/100 г) се свързват с усвоената мазнина и намаляват абсорбацията на стеролите (като холестерола) от червата. Следователно количеството стероли в изпражненията се увеличава.“ - твърдят изследователите.

Освен това анализите разкриват, че консумацията на Хлорела има по-голям ефект върху доброволците с определени здравни проблеми, отколкото върху здравите хора. Това е така, защото Хлорелата значително подобрява показателите за кръвно налягане и общ холестерол.

Ефектите на Хлорелата върху индекса на телесна маса обаче не са толкова убедителни. Предполага се обаче, че комбинацията на Хлорела с различни естествени антиоксиданти понижаващи липидите или лекарства, понижаващи глюкозата ще подобри ефикасността на лечението. Нужно е обаче да се направят още изследвания, за да се оцени способността на комбинираната терапия да подпомага сърдечно-метаболитното здраве.

Малко повече информация за Хлорелата

Хлорела са вид зелени водорасли, богати на хлорофил. Те са пълни с хранителни вещества, които подобряват здравето. Тези зелени водорасли растат в сладководни езера, най-често в Югоизточна Азия. Открити са от холандски микробиолог, който през 1890 г. и са изследвани като потенциален източник на протеин от немски учени. По-сериозни проучвания на тези водорасли се правят след края на Втората световна война, когато се търси евтина храна, но се оказва, че храненето с Хлорела и икономически нецелесъобразно. По-късно обаче проучване на НАСА заключва, че това е идеална храна за астронавти. Предполагало се, че водораслите дори могат да се отглеждат на космическите станции. За да се използва като хранителна добавка Хлорелата трябва да се изсуши, след това да се раздроби до фин прах и накрая да се оформи като таблетка.

В последните години Хлорелата се смята за суперхрана, защото съдържа важни хранителни вещества като аминикиселини, антиоксиданти (вирамин С и витамин Е), бета-каротин, биоактивни вещества, въглехидрати, хранителни влакна, ензими, минерали, протеини и витамини.

Освен ползите за здравето на сърдечно-съдовата система, Хлорелата съдейства за премахване от тялото на токсични тежки метали, които могат да доведат до здравословни проблеми. Може да детоксикира и радиацията, това е особено полезно при хора, подложени на химиотерапия. Освен това суперхраните като Хлорела подобряват имунитета, подпомагат храносмилането, повишават метаболизма, подобряват когнитивната функция, осигуряват повече енергия и подпомагат отслабването.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...